Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Tornalja Város állásfoglalása az orvosi gyorssegélyszolgálat megszüntetéséről Vytlači
 

2018. január 31-én Tornalja Város vezetése a polgárok bejelentése alapján értesült arról, hogy a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma aznap éjféltől megszüntette Tornalján az orvosi gyorssegélyszolgálatot (OGYSZ), s hogy a továbbiakban csak a Falck Rt. által működtetett egészségügyi gyorssegélyszolgálat (EGYSZ) lesz a városban két mentőegységgel – orvosok nélkül.     

Erről a lépésről sem Tornalja Várost, sem a környező községeket hivatalosan nem értesítették, sőt mindez ideig sem érkezett semmiféle hivatalos értesítés.

Az információ minden érintettet megdöbbentett, sőt felháborított, hiszen az intézkedés nyomán Tornalja és a vonzáskörzetébe tartozó 27 község (mintegy 24 000 lakos) orvosi gyorssegély nélkül marad, s csak az egészségügyi szolgálatra, illetve az orvosi elsősegélyre lesz utalva.

Azonnal kapcsolatba léptünk a Sajó menti és a Túroc Mikrorégió elnökeivel, és közösen levelet küldtünk az SZK egészségügyi miniszterének, TomᚠDruckernek.

A feliratban nyomatékosítottuk, hogy az OGYSZ felszámolásával jelentősen megnő annak a kockázata, hogy a város és a vonzáskörzetébe tartozó községek lakosainak egészsége, sőt élete komoly veszélybe kerülhet, ami ellen a polgárok jogosan tiltakoznak. Megint „rólunk döntöttek – nélkülünk“, hiszen az érintett önkormányzatokat a változásról senki nem tájékoztatta.

Felkértük a miniszter urat, hogy intézkedjék a tornaljai orvosi gyorssegélyszolgálat magmaradása érdekében.

Tekintettel a polgároktól és közületektől érkezett számos tiltakozó reakcióra, a két mikrorégió elnökével és a 27 község polgármesterével együtt a minisztérium tétlensége esetén készen álluk arra, hogy aláírásgyűjtést kezdeményezzünk és folytassunk le a tornaljai orvosi gyorssegélyszolgálat magmaradása érdekében.

 

A petíció elektronikusan is aláírható az alábbi linkre kattintva: https://www.peticie.com/peticia_za_zachovanie_ambulancie_rychlej_lekarskej_pomoci_rlp_v_tornali


 
 


Slovenská verzia

15753236

2019.09.17 van
Főoldal