Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu vodorovná

Történelme

Városunknak gazdag történelmi múltja van Ezt több írásos dokumentum is igazolja, többek között PhDr.Gaál Imre „ Száz év Tornalja történelméből“ című monográfiája.
Röviden városunk történelméről:
Az 1291-es évből a következő írás maradt ránk: „ ... latin szöveg....
fordítás: „ ... a Sajó torkolatát valamilyen gát övezi, amely egyben Tornaljához vezet sűrű, bozótos úton.“ Ettől az írástól kezdődik Tornalja eredete. Városunknak őskori, ókori történelme van, de ennek ellenére is az elnevezése, csak a 13.századra vezethető vissza.
Már a bronzkorban lakott település volt a mai Tornalja. Ezt archeológiai leletek bizonyítják. Egyes leletek a Poprádi és a Rimaszombati Múzeumban találhatók meg. A bronzkori letelepedés két fázisban történt. A pilin és kelta kultúra lakosai éltek ezen a területen. Később a rómaiak, hunok, szlávok és avarok telepedtek le. A tatárjárás az 1241 – 1242-es években nagy veszélyt jelentett a Sajó menti településekre. Ugyanez elmondható a török támadásokról is 1554-ben.
A 13. századból származik egy írásos dokumentum, melynek címe Tornalya. Először egy pápai feljegyzésen szerepel.
A 15. és 16. században nemcsak Tornalján, de az egész Gömörben /megyében/ a leggazdagabb családok közé tartozik a Tornalyai és a Hámos család. 1513-ban II.László király Tornaljának adományozott egy kiváltsági levelet /okiratot/, kibővítve egy családi címerrel, amely egyszarvút ábrázolt. Akkor került az ókori címerre az „Unicornis“. 1836-ban Tornalja készítetett községi pecsétet, az előírt jog szerint. Ez sajnos elveszett, de a meglévő iratokon található pecsétek szerint készítettek egy újat, amely 150 év múlva mintául szolgált a /mai/ város címerének. 1834-ben, amikor Tornalja járási város lett , kb. 900 lakosa volt. Az 1858-ban kiadott első császári szabadalom engedélyezi a vásárokat. A községháza később épült fel.
Az első és a második világháború kôzött Tornalja sok változáson ment keresztül. A város, bár lassan, de fejlődött. A lakosok főleg mezőgazdasággal foglalkoztak, mások kisiparosok voltak. A gazdasági válság erős nyomot hagyott a város fejlődésében. A második világháború időszakát a félelem és a szegénység jellemezte. Sok férfit a frontra vezényeltek, másokat /főleg a zsidókat/ koncentrációs táborba hurcoltak, ahonnan sokan többé nem jöttek haza.
Történelmünknek ezt az időszakát is Dr.Gaál Imre monográfiája foglalja össze. Városunk új történelmet kezdett írni a háború után. 1944.december 19-én a Szovjet hadsereg felszabadította Tornalját. A felszabadítás idején Tornalján székelt a II. ukrán front fő stábja, R.J.Malinovsky marsal vezetésével.
Tornalja történelmében egészen új változást hozott 1948 februárja. Elkezdődött az államosítás és utánna a mezőgazdaság kolektivizálása. Nagy változások voltak az állam igazgatásában és a helyhatóságban is. Ennek eredménye lett, hogy Tornalja, mint járási székhely megszűnt létezni, majd 1960-ban a Rimaszombati járáshoz csatolták.
A városnak és a régiónak egyaránt nagy változást hozott a közlekedés. A vasutat 1870-ben építették, amely elsősorban a teherszállításra szolgált a személyvonat csak naponta kétszer közlekedett. A közúti közlekedésben elsőként Bajneczky Gyula kért engedélyt személyszállításra 1926-ban. Őt mások is követték, az első autóbuszjáratok Bánrévét, Ratkót, Levártot,, Rimaszombatot és Rozsnyót kötötték össze Tornaljával.
A város legértékesebb műemlékei közé tartozik a református templom, amely majdnem 500 éves. A katolikus templomot 1931-ben építették, az evangélikusat pedig 1933-ban. Két református templom található még a városban a bejei városrészben és Szárnyában.
Tornalja legjelentősebb épületei közé tartozik a Városháza, amely 1926-28 között épűlt. Mivel az egykori kultúrház /Fehérló/ történelmi műemlékké lett nyilvánítva, így 1971-ben megkezdődött az új kultúrház építése könyvtárral, mozival és szállodával.
Legértékesebb műemléknek a templomok számítanak, de ide sorolhatjuk a négy kastélyt Tornalján, Szárnyában és Bejében, a Tornalyai család kúriáját /mely ma gyermekotthon/ és Nepomucky Szent János barokk szobrát is. A szobor közelében található az Idősek otthona.
A város gyöngyszeme és büszkesége a strandfürdő a jellegzetes tengerszemmel.
A város Főterén két emlékmű található - a szovjet hősök emlékműve és a II.világháborúban elesett tornaljaiak tiszteletére felálított emlékmű.
A városháza homlokzatán két emléktábla található, amelyek Péntek Sándor és Nagy Lajos emlékét őrzik, akik a koncentrációs táborban vesztették életüket. Az épületben pedig az I.világháborúban elesett tornaljaiak emléktáblája található.
 

 


Slovenská verzia

15753193

2019.09.17 van
Főoldal